Nationale kennissynthese

Kennissynthese Nederlandse onderzoeken over bi+ mensen en thema’s

In de kennissynthese Nederlandse onderzoeken staan alle feiten en cijfers op een rij die bekend zijn uit Nederlands onderzoek.

Daaruit blijkt dat bi+ mensen met ongeveer 1 miljoen mensen de grootste groep zijn binnen het lhbti+ spectrum, maar ook een sterk onzichtbare groep.

Op veel vlakken hebben bi+ mensen ongunstige ervaringen, en soms meer dan homo mannen en lesbische vrouwen: comfortabel open zijn, acceptatie door naasten, stigma en discriminatie, gezondheid en welbevinden, op het werk, aandacht over bi+ in het onderwijs en seksueel geweld.

De maatschappelijke onzichtbaarheid van bi+ is een gevolg van de norm van monoseksualiteit (d.w.z. een seksuele oriëntatie gericht op één gender). Het uiten van bi+ en er openlijk aan vormgeven, werkt vaak anders dan bij homoseksualiteit, zeker binnen relaties.

Gemeenschapsvorming staat in de kinderschoenen, terwijl aansluiting bij lhbti+ organisaties niet vanzelfsprekend is en soms moeizaam blijkt.

Deze kennissynthese Nederlandse onderzoeken is een levend document. Voor vragen, toelichting of het doorgeven van nieuw onderzoek, neem contact op met Jantine van Lisdonk, strategisch adviseur (jantine@bpls.nl).